Vani je hladno, a u automobilu ne radi grijanje?

Vani je hladno, a u automobilu ne radi grijanje?

Vani se temperature spuštaju prema nuli, a za vrijeme vožnje pokušavamo ih podignuti u unutrašnjosti vozila kako bi nam bilo ugodnije. Ponekad se desi da to nije moguće, odnosno da grijanje vozila jednostavno odbije poslušnost i ne možemo ugrijati kabinu. Kako doskočiti ovom problemu?

U svojoj srži grijanje u vozilu je zapravo kao jedan mali radijator. On na sebi ima cijevi koje dovode i odvode zrak, a kroz bakrenu ili aluminijsku jezgru prolazi vruća tekućina iz motora. Kako ta tekućina teče kroz jezgru, tako se ona zagrijava te se ujedno i zagrijava zrak koji kroz motor puše kroz nju. Nakon kruženja kroz jezgru ta se tekućina vraća u pumpu za vodu. Obje cijevi, i one koje dovode tekućinu, i one koje je odvode, trebaju biti vruće na dodir ako je grijač uključen i ako je motor na normalnoj radnoj temperaturi.

U usisnom crijevu se može pronaći regulacijski ventil koji služi tome da se blokira prolaz tekućine kada to nije potrebno, primjerice kada je ljeto i kada vam radi klima uređaj. Kod većine vozila ventil je uvijek otvoren pa čak i onda kada su grijači ugašeni.

Ovo je bilo ukratko o tome kako samo grijanje u vozilu funkcionira, a što kada se pojave problemi?

Problemi s puhanjem

Ako se ne čuje zvuk puhanja karakterističan za grijanje, znak je da je motor loš i treba ga zamijeniti. Također, moguće je i da je nekakvo smeće uletjelo u otvor grijanja ili je otkazao osigurač te je slab spoj negdje na žicama. Nadalje, često je ovome uzrok i onečišćen filter zraka kabine. Mnogi ih zaboravljaju redovito provjeravati i mijenjati pa se na njima nakupi svašta i tada jednostavno više nisu u mogućnosti propuštati zrak.

Nema grijanja već se stvara efekt hlađenja

Ovome također može biti nekoliko uzroka. Primjerice, jedan od češćih je blokirana cirkulacija zraka kroz samu jezgru grijača. Kod starijih vozila problem može biti na ventilu grijanja jer kod njih postoji vakuum koji se aktivira kada grijanje nije potrebno pa se može dogoditi da se vakuum stvori i zbog nekih drugih uvjeta u samom sistemu. Treba provjeriti i razinu tekućine u sistemu grijanja jer ako ga ima premalo može doći do ovakvog problema.

I ako je termostat dotrajao, može potaknuti da motor radi previše i tako ne obavlja svoju prvotnu funkciju. Također i neispravna pumpa za vodu može dovesti do toga da kroz sustav ne funkcionira dovoljna količina tekućine.

Propuštanje jezgre grijača

Jezgra može početi propuštati tekućinu iz sistema za grijanje, a to se može vidjeti i u kabini kao zamagljivanje vjetrobranskog stakla, ali i kao nakupljanje vode. Tekućina se može i osjetiti po svom slatkastom mirisu. Ovo se može dogoditi ako se tekućina nikada (ili dugo) nije mijenjala ili ako je u njoj bilo obične vode. Zbog ovog stanja može nastati još niz kvarova na vozilu (prije svega korozija na ulaznim i izlaznim crijevima te slično) i zapravo je jedini način da se sve pokuša popraviti tako da se stavi sasvim nova jezgra.

Izvor: Silux.hr