Tvorničke‘ ili zamjenske gume?

Tvorničke‘ ili zamjenske gume?

Proizvođači automobila, zajedno s kompanijama za gume, ulažu goleme količine resursa u razvoj guma za određene modele. Jonathan Benson s YouTube kanala Tyre Reviews, provjerio je postoji li razlika između originalnih guma iz prve ugradnje i zamjenskih iste marke i vrste.

image

Novi BMW M3 iz tvornice dolazi s vrhunskim Michelin Pilot Sport 4S gumama, ali ako ih tražite u lokalnoj autotrgovini, to nisu gume koje ćete dobiti. Naime, Michelin je proveo više od dvije godine na razvoju posebnih 4S Michelinki za M3.

image

I ako pažljivo poglede, razlika je vidljiva, originalna guma izrađena je od četiri različita spoja, a ne dva kao što je to slučaj kod zamjenske. Uz to, prorezi na profilu su nešto veći, i krutost boka je drugačija. ‘Slučajnim pogledom ne biste primjetili ništa neobično, ali mnoštvo krugova s oba kompleta guma na istom M3 pokazuju suprotno’, istaknuo je Jonathan.

Prvo je testiran zamjenski Michelinov komplet na suhoj stazi. Iako je riječ o prijanjajućoj gumi, test je otkrio jednu sitnicu – primijećena je mala neravnoteža između prednjeg i stražnjeg dijela automobila, koja je u nekim trenucima dovela i do podupravljanja, posebno u sredini zavoja.

Prelazak na originalni 4S Pilot Sport izbrisao je sve ‘optužbe’. ‘Neravnoteža je u potpunosti nestala, kao i prekomjerno upravljanje, a gume su se u cjelini osjećale predvidljivije’, navodi Tyre Reviews. I konačno, originalne gume omogućile su i bolje vrijeme kruga, i to čak za dvije pune sekunde.

image

Na mokroj stazi, praznina između originalni i zamjenskih guma počela se smanjivati. Iako je ravnoteža bila još uvijek prisutna, prianjanje i vrijeme kruga na mokroj površini bilo je gotovo isto za dva kompleta. ‘Na tipičnoj mokroj cesti, originalni Michelin 4S ponaša se približno isto kao i zamjenski’, zaključio je Jonathan.

Izvor: jutarnji.hr