Trenutno pregledavate Što je pranje automobila?

Što je pranje automobila?

Ranije su se vozila oprala u dvorištima i garažama krpama iz kantice. Sada su se vremena promijenila. Praktički nitko to ne radi ručno, a ako se to dogodi, onda upotrebom visokotlačnih perača. Većina gradova pruža usluge raznim pranjima automobila. Što je pranje automobila u većini gradova?

Suvremena tehnologija

Koje vrste autopraonica postoje danas? Ručno s krpom i kantom, automatsko, beskontaktno. Uz pranje ruku sve je jasno i razumljivo. U slučaju automatskog, ovo je vrsta transportera koji neovisno izvlači stroj kroz vertikalne i horizontalne četke. U slučaju beskontaktnog sudopera, tijelo najprije sipa vodu, zatim se nanosi šampon. Nakon nekog vremena ispere se, a tijelo se može obrisati.

Mora se reći da je mehaničko pranje vrlo skupo – njihovo održavanje košta puno novaca, redovito zahtijevaju zamjenu četkica. Ne preporuča se često pranje automobila u takvim umivaonicima – plastične čekinje mogu oštetiti boju. Može se istrošiti. Često postoji prljavština na četkici iz prethodnog automobila. Ali u tim kompleksima možete oprati dno.

U europskim zemljama ove vrste, kompleksi automatskog pranja koriste se gotovo svugdje. Ogromni servisni centri mogu si priuštiti čak i tunelski sudoper, gdje automobil prolazi kroz različite faze, krećući se po posebnom transporteru.

Još jedan moderan trend u svijetu sudopera je tzv. Samoposlužna autopraonica. Kupci plaćaju jedan postupak i obavljaju ga potpuno samostalno.ad

Za pranje automobila u dvorištu, ne morate imati moderan kompleks s punim arsenalom posebne opreme i deterdženata. Ako želite, sve možete sami organizirati. Dovoljno je znati kako se automobili peru i da imaju visokotlačni perač. Cijena pristupačnih rješenja počinje od 2, 5 tisuća rubalja. Ovi sustavi se uglavnom proizvode u Kini, a domaći proizvođači rade na njima.

Kada trebate oprati auto?

Automobil za mnoge nije samo prijevozno sredstvo. To je nešto više. Ponekad se automobil doživljava kao skup dodatak ili kao član obitelji. Dakle, odnos prema njoj pobožnosti. Mlađi vlasnici zanimaju kada i kako oprati auto, a iskusni vlasnici – koliko često, kako ne bi oštetili lak. Nikome nije tajna da se za kvalitetne rezultate koriste kemijski reagensi i sredstva koja mogu štetiti površini laka.ad

Jasni predlošci i grafikoni nisu ovdje – svaki vlasnik automobila bira za sebe je li moguće prati automobil s jednim ili drugim sredstvom. No, stručnjaci daju neke jednostavne savjete. Ako postoji mogućnost da promijenite automobil za 5 godina, onda ga možete prati barem svaki dan, sve dok se ovom zanimanju ne dosadi. Ali u svim drugim slučajevima, pranje treba biti samo što se tiče onečišćenja.

Image

Nakon 5 godina rada već će biti vidljive ogrebotine na tijelu, udubljenja različitih veličina, znakovi hrđe. Nakon toga, trebali biste biti pažljiviji na pitanja pranja automobila. Ovaj proces je bolje optimizirati ili čekati dok se na tijelu ne pojavi poruka “Wash me”.

Neki vlasnici vjeruju da ne morate prati automobil, osobito vani. Možete samo čistiti unutrašnjost. Zimi, za vrijeme snijega ili odmrzavanja, gubi se značenje pranja.ad

Oprati se ili ne oprati zimi je svačije poslovanje. Glavno je znati s čime se peru i kako se to radi. Svatko tko voli svoj auto, još uvijek će oprati tijelo i to učiniti bolje od stručnjaka u autopraonici, tako da će informacije biti korisne.

Auto i “Fae”

Nije svatko koristi profesionalne alate za čišćenje boje na tijelu. Neki vozači kupuju vile. Ovo nije napisano na blogovima. Da vidimo je li ovaj lijek učinkovit. Štoviše, mnogi smatraju da “vila” nije pogodna za takve zadatke.

I ovdje, stručnjaci jednoglasno kažu da ovaj alat nije izbor auto entuzijasta. Postoje mnoge kritike koje ukazuju na opasnosti tekućine za pranje. Postoje slučajevi kada se boja potamni i kaplje, kao i razvodi. Iako fanovi ovog alata vjeruju da je proizvod vrlo učinkovit, ali i bezopasan za LPC.ad

Image

Najbolji deterdžent za automobile je poseban auto šampon. Sastoji se od tekućeg sapuna. Ali morate odabrati vrlo pažljivo. Prilikom kupnje odlučite se za odabir načina pranja. Autoshampooi su svrstani u tipove za ručno i za beskontaktno pranje.

Kerozin protiv bitumenskih mrlja

Prije ili kasnije u ljeto, svaki vozač suočit će se s sličnom nesrećom i zapitat će se s čime u ovom slučaju peru auto. Činjenica je da se u tu svrhu nude mnogi moderni profesionalni proizvodi. Mora se reći da će se obični kerozin i bijeli duh nositi s mrljama od asfalta koji nisu lošiji, ali i mnogo jeftiniji.

Sastav šampona za automobil

U sastavu mnogih alata za pranje automobila – površinski aktivne tvari (vodene otopine surfaktanata), otopine na alkalnoj osnovi, pojačala, omekšivači, stabilizatori i druge komponente. Izbor proizvoda je toliko velik da možda ne postoji takvo onečišćenje, s kojim se moderni šampon za pranje automobila ne može nositi.ad

Image

Surfaktanti su jedan od glavnih sastojaka ove vrste šampona. Princip djelovanja je smanjenje površinske napetosti, što pomaže u prijenosu onečišćenja u otopinu. To nije ništa poput pranja prljavštine s bilo koje površine.

Vrste površinski aktivnih tvari

Anionski aktivni ili surfaktanti s negativno nabijenim ionima odlikuju se niskom cijenom, dovoljnom učinkovitošću. Također se oslobađaju kationske tvari – ovdje ioni su pozitivno nabijeni. Glavna prednost je baktericidna.

Neionski tenzidi se mogu otopiti u vodi, dok se ne stvaraju ioni. Među prednostima kemije deterdženata njihov sadržaj je bezopasan učinak na kožu i tkivo. To je potpuno biorazgradiva tvar.

Amfoterni tenzidi mogu biti ili s pozitivno nabijenim ionima ili s negativnim. Glavna prednost je blagi učinak na kožu ruku.

Image

Većina proizvoda na domaćem tržištu sadrži natrijev hidroksid, NTA i razne fosfate, iako su u nekim europskim zemljama zabranjeni. Često su ovi šamponi za beskontaktno pranje.

Preporučuje se rad s rukavicama i fosfatima i drugim skupinama surfaktanata. Mnoge komponente lako prodiru u kožu i krv i mogu biti štetne po zdravlje. Ali u isto vrijeme brandirana kozmetika osigurava visokokvalitetno čišćenje tijela, prednjih svjetala i naočala.

Kako koristiti?

To je ono što peru auto u većini autopraonica. Takvi lijekovi su relativno jeftini, a tehnologija rada s njima je jednostavna. Potrebno je nanijeti pjenu na tijelo posebnog pištolja, zatim pričekati neko vrijeme i isprati šampon vodom. Pjenu ne treba tradicionalno isprati od vrha prema dolje, već odozdo prema gore.

Ako je automobil jako prljav, najprije ga otpuhujemo komprimiranim zrakom i tek onda stavimo aktivnu pjenu. Ako je automobil prekriven običnom gradskom prašinom, možete odmah nastaviti s nanošenjem šampona.