Ova naljepnica na automobilu sadrži važne informacije

Ova naljepnica na automobilu sadrži važne informacije

NAJČEŠĆE se nalazi na B nosaču s vozačeve strane, a redovito ostaje nezamijećena. 

Apsolutno neopravdano jer ova naljepnica sadrži bitne informacije i nikako ne zaslužuje biti zanemarivana. Dokaz je da nije dovoljna samo vizualna kontrola guma, kao i da postoji tlak do kojeg gume moraju biti napumpane. 

Danas stvari uvelike spašavaju senzori tlaka, koji “paze“ da je tlak zraka gumama u granicama prihvatljivog. To u prijevodu znači da postoji toleranca, a ona pak u određenim situacijama omogućava osjetno odstupanje od optimalnog pritiska. 

Ako ste se pitali koji je idealan tlak u gumama, spomenuta naljepnica nudi sve odgovore. Radi se o vrijednostima koje je propisao proizvođač, a ovise o veličini pneumatika i planiranom opterećenju, odnosno broju putnika. Vrijednosti su izražene u dvije jedinice, bar i kPa, a različite su za prednje i stražnje gume.

Ako slučajno ne nađete naljepnicu na stupu s vozačeve strane, ne očajavajte. Postoje još neka mjesta gdje ju možete naći, poput okvira vrata, unutrašnje strane poklopca otvora spremnika goriva i pretinca ispred suvozača. Konačno, iste informacije nalaze se i u knjizi s uputstvima koju dobivate uz automobil. 

A ako se pitate zašto je sve to bitno, odgovor je jasan. Prenizak pritisak u gumama znači veću potrošnju goriva, ali i lošije vozne osobine. Ako gume nisu dovoljno napunjene, jače se troše vanjski rubovi. Ako je pak tlak pri većim brzinama za 20% niži, habanje guma može se povećati i do 30%.

Prevelik pritisak pak donosi neravnomjerno trošenje gume, ali i izraženije klizanje vozila.  Također, guma se lakše probuši.

Izvor: index.hr