Donosimo vam nekoliko savjeta za pranje zapuštenog i zaprljanog motora

Donosimo vam nekoliko savjeta za pranje zapuštenog i zaprljanog motora

Vjerujemo da redovito održavate svog limenog ljubimca, ali čistite li redovito i dijelove koji se nalaze ispod haube kao što je, primjerice, onaj najvažniji – motor vašeg automobila?

Nečistoće na motoru se najčešće skupljaju ispod poklopca pa ga zato treba često provjeravati i čistiti, pogotovo ako vam automobil nije bio u pogonu tijekom zime. Jeftinija opcija je odlazak u bilo koju auto praonicu koja nudi ovu uslugu, ali loša strana je što se u praonicama motor pere mlazom vode pod jakim pritiskom pa se mogu navlažiti i neki dijelovi koji bi trebali ostati suhi.

Druga, daleko bolja, ali i skuplja opcija je odlazak u neki auto-servis koji nudi opciju pranja motora. Uvijek vam je na raspolaganju i mogućnost da se sami upustite u ovu avanturu, ali upozoravamo vas da to nije nimalo jednostavna stvar.

Najprije treba ukloniti sve krupne nečistoće koje se nalaze u okolini samog motora. Zatim  sve dijelove električne instalacije morate umotati u najlon ili neki drugi vodootporni materijal. Najbolje sredstvo za pranje motora je antikorozivni sprej ili antikorozivno tekuće sredstvo za odmašćivanje.

Na kraju vlažnom krpom uklonite svu zaostalu prljavštinu sa crijeva, plastike, filtera i sličnih dijelova. Ukoliko neki dio (razvodna kapa, primjerice) dođe u kontakt s vodom, obavezno ga skinite i dobro osušite.

Odgovori

Zatvori izbornik