Trenutno pregledavate TOP 10 mitova o pranju auta

TOP 10 mitova o pranju auta

Donosimo top 10 stvari za koje se nadamo da ih nikad niste pomislili u vezi s pranjem auta.

Pranje auta. Ta prijeko potrebna i uvijek nam draga aktivnost. Vlastoručno pranje, za razliku od onog brzinskog u praonici, dođe gotovo kao neki vid meditacije i opuštanja. No ipak, ne radi se tu o vama, nego o automobilu pa biste mu trebali priuštiti katkad takav tretman ukoliko ga ne mrzite.

Svima su nam poznate neke osnovne stvari u vezi pranja. Primjerice, da vani ne smije biti prehladno niti prevruće vrijeme u pitanju.  Auto se, također, ne bi trebao prati nakon duže vožnje zbog zagrijanosti laka, a bogme ni na izravnom suncu. Mrtve mušice i razne insekte bismo trebali očistiti s površina što prije da se ne zapeku u lak, jer bi to moglo poslije postati problem kojeg se teško rješava bez da se tak isti lak ošteti. Pokreti koje radimo pri ručnom pranju bi, poželjno, trebali biti ravni, a ne kružni.

I tako. Ima raznih zlata vrijednih sitnica. Ako vam ijedna od sljedećih 10 stvari padne na pamet za pranje svog ljubimca, nešto činite pogrešno. Ili sve. Pa krenimo na mitove:

10. Čisti auti privlače manje pozornosti policije

Kako ne upasti u oko policiji, ne doslovnofoto: Wallpapercave

Ne znamo kako da vam ovo kažemo bez da vas razočaramo, ali.. kada je riječ o upadanju u oko, najbitniji je dizajn modela i boja automobila nego išta drugo. Svejedno, to ne znači da želimo poručiti da manje perete automobile, baš naprotiv.

9. Nova boja auta zahtjeva tjedne do prvog pranja

novi automobili, mmmfoto: Keywordsuggest

Pa ne baš. Boja se dobro ugrijano suši u tvornici i provede pokoji komad vremena u transportu nakon toga. Nakon što stigne u auto salon oni ju operu što prije.

8. Deterdžent za pranje posuđa je dobar za vaš auto

Nemojtefoto: Jalopnik

Zaista nije. Deterdžent za posuđe nije prijatelj vašeg auta, uopće. Specijalizirani šamponi za aute nisu izmišljeni tek tako, nego zato što djeluju blagotvorno na vaš auto lak i čuvaju ga od svih zala. Deterdženti za posuđe, za razliku od njih, djeluju kao svirepi agresivci za zaštitni sloj laka.

7. Kiša će oprati auto

<3foto: Ifunny

Vjerojatno hoće. Ako se u autu krećete manijačkom brzinom koju nikako ne možete postići i ako kiša koja padne bude abnormalno čista. Da, onda bi to moglo funkcionirati u paralelnom svijetu koji bi imao takve preduvjete.

6. Nema potrebe za nanošenjem voska

“Vječni sjaj nepobjedivog lima”foto: Bestcarwaxinfo

Ustvari ima, ukoliko imate želju stvoriti umjetnu barijeru između ćudljive majke prirode i svog auta kojeg bi trebalo sačuvati. Onda bi vosak bio dobra ideja.

5. Pranje motora će sve uništiti

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Neće. Ako se mudro sjetite poslije toga upaliti taj isti motor da se zagrije.

4. Prljavština štiti boju

Zaštitimo vodu i uštedimo je… ne.foto: Volvocars

Ne, ustvari doziva koroziju još brže. Prljavština je zla i ne želimo ju. Osim kada je riječ o privremenim umjetničkim djelima kojima skidamo kapu.

3. Interijeri auta dobro podnose vodu pod jakim mlazom

data:image/gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Priznajemo, ovaj mit smo uvrstili samo zbog ovog genijalnog videa.

2. Čisti auti imaju puno manju potrošnju

Potrošnjafoto: Theearthproject

Da, znamo da težina povećava potrošnju goriva, ali kako su u pitanju ipak samo čestice prljavštine auto vam zaista neće postati znatno lakši i prpošniji. Razlika prljavog i čistog auta nije vrijedna spomena.

1. Ptice više vole „unerediti“ čiste aute

Angry Birdsfoto: Oddee

Ne, ptice nisu toliki kalkulantski zlikovci i taj izgovor za odgađanje pranja vam neće pomoći, iako je duhovit. Dobro, znamo da na ovaj mit nikad niste pomislili. Svejedno, probajte ne parkirati previše ispod drveća.